Itaalia köök · Rahvustoidud · Sai/leib

CIABATTA – tükike Itaaliat

Remondi vahele jagub mul ka aega küpsetamiseks. Leidsin pere uue lemmiku – Ciabatta. Seda on nii lihtne teha. Esimese korraga tuli väga hästi välja. Mees kommenteris, et maitse on täpselt sama nagu poe omadel. Nüüdsest enam saia ei osta vaid küpsetan ciabattat.
Retsept on pärit nami-nami.ee portaalist.

Kogus: 5 pätsi

Koostis:

5 dl külma vett

25 g pärmi

1.5 tl soola

2 sl õli

1 sl siirupit

1 dl päevalilleseemneid või 3 sl linaseemneid (minul oli kodus seemnetesegu – päevalille-, kõrvitsa- ja linaseemned)

1 dl rukkijahu

7 kuni 8 dl nisujahu

Valmistamine:

Lahusta pärm külmas vees. Lisa sool, õli, siirup, seemned, rukkijahu ja osa nisujahust. Sõtku ühtlaseks. Lisa ülejäänud jahu – tainas peab olema pehme, nagu puder.

Puista peale jahu, kata rätiga ja lase 1.5-2 tundi kerkida.

Kuumuta kerkinud tainas jahusele lauale ja sõtku õhumullid välja. Vormi 5 piklikku madalat pätsi. Lase räti all kerkida.

Küpseta 250-kraadises ahjus 15 minutit. (Kontrolli ciabatta’de küpsust nii: kui saia ahjust välja võtad ja põhjale koputad, siis peaks ciabatta kergelt kumisema).

Pane ahju ka metalltops keeva veega – nii saad krõbedamad saiad.