Sai/leib

Rukkipalad

Olen pikalt kaalunud mõtet, et leiba küpsetada. See juuretise teema natuke hirmutab. Leidsin hea alternatiivi, mis on pärmipõhine.  Igatahes taaskord – meie pere jäi väga rahule ja mees palus seda suuremates kogustes tegema hakata. :) Niipalju muudaks ainult, et tulevikus teen väiksemad pätsikesed, et oleksid suupärasemad.

Retsept pärit Toidutare.ee lehelt http://www.toidutare.ee/retsept.php?id=7996

Kogus Koostis- ja maitseained
30 g Värske pärm
1 pakk (või kuivpärm)
5 dl Soe vesi
7 dl Rukkijahu
2 dl nisujahu
2 tl Sool
1.5 sl Mesi
1 dl Rukkijahu pätsikeste vormimiseks

Lisa pärmile 1 sl sooja vett ning sega pärmi lahustumiseni, seejärel lisa ülejäänud vesi.

Pane hulka 4 dl rukkijahu, sega ühtlaseks massiks ja lase kilega kaetult soojas kohas 1,5 tundi kerkida. Nüüd lisa ülejäänud rukki- ja nisujahu, sool ja mesi ning sega hoolikalt läbi. Tainas jääb nätske, nii et segada saab ka suurema lusikaga. Rukkipalade vormimiseks võta peopessa veidi jahu, tõsta sinna lusikaga paras ports tainast ja vormi see kiiresti käelabasuuruseks palaks. Toimi nii ka ülejäänud tainaga. Lase paladel ahjuplaadil rätiku all kerkida, kuni ahi soojeneb 225°-ni. Küpseta kuni 15 minutit, palad peavad jääma ilusad helepruunid. Lase restil rätiku all veidi jahtuda, et neid oleks parem pooleks lõigata.

NB! Soovi korral võid poole klaasi jagu vett asendada ka koduse õunamahlaga, nii saab hapukama leivapala.

Need, kes seemneleiba armastavad, võivad lisada taina hulka purustatud päevalille- või kõrvitsaseemneid.

Kogustest valmib 12 tk