Sai/leib · Tordid

Rukkileivatort

Vabariigi sünnipäeva puhul sai  meie pereski tort tehtud. Seekordne on pärit siit http://koopatibiups.blogspot.com/2010/02/rukkileib.html
Mina seda küll nii uhkult ei kaunistanud, kuid  ega see maitset riku.🙂


Põhi:
100 g võid
100 g tumedat šokolaadi (nt Kalevi Bitter)
2 muna
100g suhkrut
100g jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:
400 ml vahukoort
400 g maitsestamata kohupiimapastat
90 g riivleiba
50 g suhkrut
0,5 tl kaneeli

Vahele õunamoosi või õuna-jõhvikamoosi.
Peale: 200 g tumedat šokolaadi, 50 g võid.


Küpsetasin põhja. Selleks vahustasin munad suhkruga ja segasin hulka küpsetuspulbriga segatud jahu. Lõpuks lisasin väikeses potis madalal kuumusel sulatatud või ja šokolaadi (lasin segul eelnevalt veidi jahtuda).  Jahutasin põhja, lõikasin selle pooleks ja määrisin vahele õunamoosi.
Täidise jaoks segasin riivleiva 1 spl suhkruga ning röstisin kuival kuumal pannil mõni minut. Segasin riivleiva hulka kaneeli ning jätsin segu jahtuma. Vahustasin koore ülejäänud suhkru ja vaniljesuhkruga ning segasin hulka kohupiima. Seejärel lisasin kohupiima-vahukoore segule jahtunud riivleiva. Asetasin valmis kreemi 15-20 minutiks külma, et see taheneks ning hiljem oleks lihtsam kreemist leivapätsi vormida. Määrisin kreemi põhjale nii, et see jäi kumer.
Glasuuri jaoks sulatasin potis või, lisasin šokolaadi ja segasin kuni šokolaad oli sulanud. Jahutasin segu, katsin tordi šokolaadiglasuuriga.