Suupisted

Väikesed tuuletaskud kohupiimaga

1. September. Sügis. Vihm. Samas nii masendav, kuid samas nii pidulik. Lapsel esimene koolipäev seljataga. Meie peres on traditsioon, et kooli algust tähistame salati ja koogiga. Hetkel riisisalat külmikus valmis ning magusaks tulevad tuuletaskud kohupiimaga. Ma pole varem küll keedutaignaga tegemist teinud, kuid kunagi on ikka esimene kord. Minu üllatuseks on see kiire ja lihtne.

1,5 dl piima
1 dl vett
100 g võid
120 g jahu
3 muna
0,5tl soola
suhkrut

serveerimiseks
200g kohupiima
200ml vahukoort
tuhksuhkrut

Taigna valmistamiseks lase vesi, piim ja või paksupõhjalises kastrulis keema tõusta. Tõsta nõu tulelt ja vala kogu jahu korraga kuuma vedelikku. Sega tugevasti ja kiiresti, kuni taigen moodustab tombu ja lööb nõuseintest lahti. Kui liiga aeglaselt segada, läheb taigen klimpi. Lase taignal käesoojaks jahtuda ja lisa ükshaaval munad, kloppides taigna iga muna lisamise järel siledaks. Tõsta võiga määritud küpsetusplaadile lusikaga taignakuhjad või kasuta kondiitripritsi. Küpseta 200 kraadi juures, kuniks tuuletaskud kuldpruunid.  Ära küpsemise ajal ahjuust ava. Ahjust võetud tuuletaskutele torka noaga auk sisse, et aur välja pääseks. (Mina torkasin hambaorgiga.) Jahtunult täida kohupiima ja suhkruga vahustatud vahukoorega (mina lasin täidise tordipritsi kasutades põhja alt tuuletaskusse.) Sõelu peale tuhksuhkrut või nõruta shokolaadi.

Soovi korral võib teha ka soolase täidise… näiteks mõne salatiga.