Magusad kastmed

Vaniljekaste

Hea vaniljekaste puuviljade või mõne koogi kõrvale. Maitselt jääb nagu lumepalli supi vedelik. 😀
Mina tegin selle õunakoogi kõrvale. Peaks mainima, et teinekord panen tsipa vähem suhkurt ja natuke rohkem tärklist. Ehk siis, minu jaoks oli natuke liiga magus, kuna antud kook oli samuti magus – samas hapukate puuviljade juurde võibolla sobiks just suurepäraselt. Ühtlasi võiks olla see natuke paksem ja kreemisem, seega lisan teinekord tärklist juurde.
Algne retsept on pärit veneaegsest kokaraamatust ja oli selline:

2 munarebu
2 sl suhkurt
1 tl kartulitärklist
1/2 liitrit piima
vanilliini, soola

Munarebud vahustatakse suhkruga, lisatakse tärklis ja 2-3 lusikatäit külma piima. Siis valatakse juurde kuum piim. Segu valatakse keedunõusse tagasi, kuumutatakse liigutades, kuni kaste muutub vedela kisselli taoliseks. Keeta ei tohi! Maitsestatakse vanilliini ja soolaga ning jahutatakse. Selleks tõstetakse nõu külma vette ja segatakse kastet aeg-ajalt, et pinnale ei tekiks nahka. Kui kastme valmistamisel kasutatakse vanillikauna, siis keedetakse seda piimas.
Sobib paljude külmade ja soojade magustoitude juurde.