Koogid

Napoleoni kook

Vana hea klassika. Tegin seda esimest korda ja tulemus oli super!
Retsept on pärit siit.

Taigen:
500 g nisujahu
300 g magedat võid
2 dl külma vett
paar tilka äädikat
1 tl soola
1 muna

Kreem:
1,5 l piima
4 dl suhkrut
6 muna
1,5 dl nisujahu
2 tl vanillisuhkrut
2 sl võid

Sellest tuleb ikka väga normaalse suurusega kook. (ca 3kg)
Taigna jaoks haki jahu võiga puruseks, lisa veega segatud äädikas, sool ja muna (klopi eelnevalt lahti). Sõtku tainas ühtlaseks ja jäta vähemalt 3-4 tunniks külma seisma.

Valmista küpsetuspaberist šabloon. Rulli taigen laual küllaltki õhukeseks ja lõika sellest šablooni abil välja 7 taignalehte. Küpseta taignalehti 250-kraadises ahjus 5 minutit, kuni need on kuldpruunid. Viimasest lehest saad valmistada koogile puru, selleks küpseta see ahjus veidi pruunimaks, kui teised taignalehed (sellega purusta ja kata hiljem nendega koogi ääred ja pealne).

Keedukreemi valmistamiseks sega piim suhkruga ning kuumuta pliidil kuni keemiseni. Jahuta. Hõõru jahu korralikult munadega läbi (võid kasutada ka mikserit) ning lisa jahutatud piimale pidevalt liigutades, et ei tekiks klimpe. Seejärel kuumuta kreemi nõrgal tulel segades, kuni see pakseneb (keeta ei tohi). Võta tulelt. Lisa või ja jahuta.

Lao taignapõhjad vaheldumisi kreemiga, kattes kõige pealmise koogikihi ääred ja pealse keedukreemiga. Puista peale eelnevalt purustatud taignapuru. Jäta kook seisma järgmise päevani, siis on kreem kenasti läbi imbunud.

Mina lisan kindlasti ühe kihi vahele ka pohlamoosi.